עד לפני כארבעים וחמש שנה זרמו בירקון מים נקיים, שהתאימו לדיג, לשחיה ולנופש.
צמחי המים הטבולים, הצפים והמזדקרים שבו היו מרובים ומגוונים. בין שנות ה-50 לשנות ה-80 נעלמו מינים ייחודיים לבתי גידול לחים בירקון, בעקבות הפיתוח המואץ שנעשה בסביבות הנחל ובאגן הניקוז שלו, ולאחר שהזרימו את מקורות הירקון משנת 1955 ואילך לנגב, החלו שינויים גדולים במערכות האקולוגיות הטבעיות של הנחל.
לפני כ – 24 שנים נעשתה עבודת מיפוי של צמחיית המים הטבולה, הצפה והמזדקרת לאורך הקטע המזרחי של הירקון, ממעיינות ראש-העין ועד כ-500 מטר מערבית למפגש הירקון עם נחל שילה נמצא כי מינים מסוימים נעלמו כליל, ובהם: נורית המים, גומא הירקון, אגמון האגם, מיני עדשת מים, מיני נהרונית, שבטבט ענף ועוד. תפוצתם של מינים אחרים, שבעבר השתרעה על פני חלקים ארוכים של הירקון, הצטמצמה והוגבלה רק לקטעיו המזרחיים.
רשות הנחל הירקון הובילה את התכנית לשיקום הירקון בשיתוף גופים רבים נוספים: רשות הטבע והגנים, הגנים הבוטניים, המכון לחקר שמירת טבע באוניברסיטת תל-אביב, החברה להגנת הטבע ועוד. התכנית לשיקום כללה מיפוי מחודש של הקטעים בנחל שמופו בתחילת המאה ה-20, כדי לנסות ולעקוב אחר השינויים שחלו בצמחיית הירקון במרוצת השנים האחרונות. המיפוי הראה ששינויים גדולים ביותר התרחשו בהרכב המינים שגדלו בגוף המים. מתוך שבעה מיני צמחים שגדלו בקטע המזרחי – נימפאה תכולה, אגמון החוף, מדד זוחל, ניידת החוף, גומא הפפירוס, נהרונית צפה ונופר צהוב – נותרו כיום רק שני המינים האחרונים. גם אוכלוסיית גומא הירקון, שנאסף לראשונה מגדת הירקון, נכחדה ונמצאת כיום גם אוכלוסיות מקוריות אחרות מהירקון ב"גן המקלט" שבגנים הבוטניים באוניברסיטת תל-אביב.
במסגרת בתכנית לשיקום הירקון מוחזרת מידי תקופה אוכלוסיות מקוריות שטופחו ב"גני מקלט" לבית גידולן המקורי. בקטע המזרחי של הירקון נשתלו מחדש נימפאה תכולה, גומא הפפירוס, גומא הירקון, אגמון החוף וניידת החוף, ורשות הנחל מנטרת את שיקום בתי הגידול לאורך השנה.
צמחייה ייחודית לנחל הירקון שבתהליכי השבה לנחל וסביבתו:
.
כתובת: קריית עתידים בניין B7 קומה 3, תל אביב-יפו
מען למכתבים: ת.ד 58292
טלפון: 03-5460233
אימייל: [email protected]